Facket direkt facketdirekt.nu

Avtalsrörelsen 2020

Kollektivavtal Mer pengar i plånboken, höjda pensioner och bättre arbetsmiljö. Det är några av de krav som 12 förbund kommer att driva i en gemensam LO-samordning under avtalsrörelsen 2020.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO kräver mer pengar i plånboken, höjda pensioner och bättre arbetsmiljö i årets avtalsrörelse. Foto: Lars Forsstedt

Mer pengar i plånboken

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor för de som tjänar under 26 100 kronor.

- Det här kommer att ge våra medlemmar mer i plånboken. Särskilt i branscher med låga löner och en hög andel kvinnor, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Se pressträff om avtalsrörelsen i LO Play

Högre pensioner och bättre arbetsmiljö

I LO-samordningen ingår även krav på förbättring av tjänstepensionen, starkare skydd mot sexuella trakasserier och bättre möjlighet till rehabilitering.

Förbättringen av pensionen handlar om att inbetalningarna ska ske redan från 20-årsåldern. I dag påbörjas inbetalningarna från 25 års ålder. 

- Vi har ett ansvar för unga medlemmars framtid. Därför är jag särskilt stolt över att vi enats om den här satsningen, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Läs mer om avtalspension här

12 LO-förbund eniga om samordning 

De 12 förbund som står bakom LO-samordningen kommer gemensamt att driva kraven gentemot arbetsgivarna. Det handlar framför allt om mer pengar i plånboken, högre pensioner och bättre arbetsmiljö.

Kommunal och Pappers har ställt sig utanför LO-samordningen.

Utdrag ur gemensamma krav inför Avtal 2020 (pdf)

Förhandlingar om flexibilitet och trygghet

LO, PTK och Svenskt Näringsliv har också enats om en avsiktsförklaring för förhandlingar om flexibilitet och trygghet i arbetslivet. Förhandlingarna gör nu uppehåll under avtalsrörelsen och ska återupptas 1 augusti 2020.

Läs mer här