Facket direkt facketdirekt.nu

Facket på sommarjobbet - för schyssta villkor även för unga

Anställningsvillkor Måndag den 28 juni drar LOs årliga kampanj, Facket på sommarjobbet, igång. Den vänder sig till unga och sommarjobbare, som ofta råkar illa ut och utnyttjas på arbetsmarknaden. Oklara arbetsvillkor, gratis provjobb, solskensavtal, svartjobb och otydliga arbetstider är bara några exempel på svårigheter som drabbar unga.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO vill att sommarjobbarna ska känna till sina rättigheter så att de inte råkar illa ut eller utnyttjas på jobbet. Foto: Lars Forsstedt

Stå upp för sina rättigheter

- Med kampanjen vill nå ut till dem som är unga och nya på arbetsmarknaden och ge kunskap om att shyssta och lika villkor på jobbet även gäller för dem. Vi vill också uppmuntra till att våga säga ifrån om något känns fel och att stå upp för sina rättigheter, säger LOs ungsekreterare Josefin Johansson.

Digitalt kampanjarbete

På grund av Coronapandemin är det inte heller i år möjligt att besöka arbetsplatser eller evenemang där unga samlas under sommaren. I stället satsar LO på digitalt kampanjarbete under veckorna 26-33 för att nå ut med information till alla unga som ska ta klivet ut på arbetsmarknaden och till de som ska sommarjobba om villkor, rättigheter och skyldigheter i arbetslivet.

Fråga facket på 020-56 00 56

En viktig del av sommarkampanjen är att ge alla som känner sig osäkra på vad som gäller eller vill prata om sin situation på jobbet möjlighet att fråga facket på telefon 020-56 00 56. Dit kan alla ringa helt gratis och vara anonyma.

Det går även att hitta information på LO Ungs hemsida och ställa frågor på Facebook.