Fråga facket Fråga facket

LO: Det går nu 67 industriarbetarlöner på en svensk topp-vd

Ekonomi Det går 67 industriarbetare på en svensk topp-vd:s inkomster. Det visar LOs rapport Makteliten. "Vissa har goda tider. Vård, välfärd och vanliga arbetare har svåra. Så måste inte Sverige vara", säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Det går 67,2 industriarbetarlöner på en svensk topp-VD:s samlade inkomster. Det visar LO-ekonomernas senaste rapport om maktelitens inkomster i Sverige.

- Arbetare i Sverige har de senaste åren fått se mat, jobbresor och boende bli allt dyrare, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson.

- Samtidigt har medborgare och anställda i välfärden sett hur det skärs i välfärden. Det blir  färre vuxna i skolan runt våra barn. Äldreomsorgens personal får svårare att hinna mer än det grundläggande för våra närstående. Det skärs ner massivt i en redan bantad vård, säger Susanna Gideonsson.

- I ett Sverige har de senaste åren med pandemi och rekordinflation inneburit tuffa tider för vanligt folk. Samtidigt har vi fått se fler svenskar bli miljardärer och banker och andra sko sig. Vår rapport visar hur storbolagens vd:ar också dragit ifrån under de här åren.

- Det måste inte vara så här. Fler måste bidra för att Sverige ska fungera. Vi vill se ett slut på extrema VD-ersättningar och utdelningsfester på vanligt folks bekostnad. Vi vill se en skattepolitik där även de rikaste bidrar efter förmåga till hela Sveriges välfärd.

LO ger årligen ut rapporten om maktelitens inkomster. LO har en tidsserie som sträcker sig tillbaka till 1950. I årets rapport följs den upp med 2022 års inkomster. Rapporten inkluderar arbetsinkomst och inkomst av kapital för 200 personer inom näringsliv, politik, ekonomi och andra samhällsområden. Näringslivseliten representeras i rapporten av vd på 50 av Sveriges största företag.

Hela årets rapport hittas här.

Fotnot: LO har sedan 2012 en policy om att ordförandes lön ska motsvara maximalt 3,5 industriarbetarlöner och att ordföranden inte personligen får behålla arvoden från styrelseuppdrag.

Animerad presentation

Pressträff i LO Play