Fråga facket Fråga facket

Bättre synas och höras än att bojkotta

Opinionsbildning LO och idrottsrörelsen skriver under ett historiskt avtal om att rent spel och schysta villkor ska gälla vid idrottsevenemang. London-OS 2012 är ett bevis på att det är möjligt.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Detta är ett historiskt tillfälle, sa LOs ordförande.
Här skriver Fotbollsförbundets Krister Malmström under avtalet. Foto: Christina Jonsson

Förbättra idrottens rykte

Idrotten är en viktig del i vårt samhälle och våra upplevelser. Efter en del skandaler och oegentligheter inom idrotten gör fackföreningsrörelsen och idrottsrörelsen gemensam sak i ett avtal som ska hjälpa till att förbättra idrottens rykte.

Att det går att ha schysta villkor i idrottsarrangemang bevisade OS i London.

Karl-Petter Thorwaldsson undertecknar avtalet.- Inte en enda person förolyckades i samband med dessa spel och jag är väldigt stolt över att vi har nått denna överenskommelse mellan två fristående folkrörelser som är nära besläktade. Det är en stor framgång, sa LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när de organisationer som skulle skriva under avtalet samlades på LO.

Det hela började med att Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, kontaktade LO och ville ha stöttning i en ansökan om OS i Stockholm och Åre inför 2022. LOs styrelse ställde då krav på schysta spel, fackliga och mänskliga rättigheter och kollektivavtal. LO träffade ett avtal med SOK och då visade det sig att intresset att delta var stort också bland andra idrottsorganisationer.

Viss förbättring i Qatar

Johan Lindholm, Byggnads, har varit i Qatar tre gånger och är på väg dit igen. Första resan möttes han av usla förhållanden för arbetare med tomma blickar som hade gett upp. Tidspressen gör att alla regler åsidosätts. Cirka 4 000 arbetare beräknas ha dött vid bygget av arenorna innan det är klart för fotbolls-VM i Qatar.

- Situationen är ljusare nu med ett kontor för juridisk hjälp och ett socialt utbyggt nätverk och sociala medier. Vi har också ett samarbete med FIFA som ska ta sig an de problem som återstår men vi har sett resultat. Det är mycket kvar att göra men jag tror att vi gjort skillnad. Det är häftigt att ett litet land som Sverige kan visa vägen.

Bojkotter är inte rätt väg

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundet, är också väldigt nöjd.

- Jag är emot bojkotter men jag tycker att vi ska vara väldigt tydliga. Vi har tagit ställning för att stötta de länder som stödjer våra idéer. Om vi hade gått runt och bjudit in andra organisationer så hade vi kunnat vara ännu fler organisationer här i dag. Nu handlar det om att ta första steget och det är lättare om man har samma värdegrund.

Svenska LO har också valt att inte bojkotta idrottsevenemang utan anser att det är bättre att vara på plats och synas och höras.

Peter Reinebo, verksamhetschef SOK, säger att det för dem handlar om hållbara villkor.

- Det är arbetsrättsliga, miljömässiga och sociala, ekonomiska villkor på alla sätt. Det är med den vinkeln vi går in i förhandlingar och ett förberedande arbete för att få ett vinter-OS till Stockholm 2026. Vi tror att vi skulle sätta ett bra exempel både för oss själva och för världen. Det är med de förbehållen vi går in i detta arbete mellan 2017 och 2026.

Avtalet ska gälla i alla led

En annan viktig aspekt är tillgängligheten som tillsammans med miljöfrågan är speciellt viktiga för Sveriges Paralympiska Kommitté och det är viktigt att vara med redan när bygget av arenor planeras.

- Det som ingår i avtalet är det alldeles självklart att vi ska ställa oss bakom. Det skulle ge många fler tillgång till idrott. Det här är ett jättebra initiativ, säger förbundets ordförande Margareta Israelsson.

Svenska Handbollsförbundets vice ordförande Lena Runströmer lyfter att det också behövs ett efterarbete och hon lyfter jämställdhetsaspekten och berättar att Handbollsförbundets spelare får utbildning i de här frågorna.

- Vi tycker det är viktigt att ha tävlingar både för tjejer och killar. Vi gör saker redan nu. Vi ska ha handbolls-EM för damer i Sverige 2016 i december och då har vi för första gången något som heter hållbara mästerskap. Det kan vara allt från vatten, att bussarna inte ska köra förrän de är fulla och annat i det lilla. Vi utbildar också våra spelare och strategin är att höja kunskapen om de länder man tävlar i.

Före, under och efter

Therese Gouvelin, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, påminner om att avtalet gäller före, under och efter ett evenemang och att också personalen på de restauranger som finns där ska omfattas av villkoren i avtalet. Avtalet ska gälla i alla led som är involverade i ett idrottsevenemang.

- Förutom att utövare träffas och umgås kommer många tillresta för att se på. Om man trivs åker man gärna tillbaks och det kan skapa arbetstillfällen både under och efter ett evenemang. Vi har en app som informerar om vilka restauranger som har schyssta villkor.

Bengt Forsling, kommunikationschef IF Metall.

- Det är bra att SOK har valt H & M som klädleverantör som omfattas av vårt internationella ramavtal. Vi ser fördelar i detta samarbete med idrottsrörelsen.

Karl-Petter Thorwaldsson förstärker bilden av H & Ms policys.

- Vi var i Kambodja och där har H & M anställt nio stycken arbetsmiljöinspektörer som gör minst tre oanmälda inspektioner per år.

Ett manifest som måste bli verkstad

Vice generalsekreterare i Svenska Fotbollsförbundet Krister Malmström menar att detta avtal är ett mycket viktigt manifest som tydliggör att Sveriges två största folkrörelser står på samma värdegrund. Fotbollen är mycket glada att vi får ta del av detta. Men ett manifest måste också bli verkstad.

- Påverkan görs ju inte bara på kongresser. Det här är en fråga som måste bearbetas på alla nivåer i vårt vardagliga jobb. På FIFA-punkten har det också hänt en del. Jag är så glad att på tredje paragrafen i FIFAs stadgar lyfts det här avtalet fram och det är en stor framgång. Än återstår mycket att göra men det är 209 länder som deltar i fotbolls-VM och Sverige är ett.

Alla företag och leverantörer av varor och tjänster till ett idrottsevenemang ska följa svenska kollektivavtal när arbete utförs i Sverige, anser företrädarna för både idrotten och facken.

Alla organisationer som skrivit på avtalet har själva kollektivavtal, enligt en runda kring bordet.

- Det här är ett historiskt tillfälle, sa LOs ordförande när han fattade pennan.

Läs den debattartikel som de organisationer som skrivit under avtalet hade infört i Dagens Nyheter den 7 juni.

Idrottsavtalet

Christina Jonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.