Från full sysselsättning till inflationsbekämpning
De senaste 30 åren i svensk ekonomi skiljer sig markant mot tidigare decennier. Sverige har gått från full sysselsättning till permanent hög arbetslöshet, och inslagen av blandekonomi har tydligt minskat. I den här jubileumsskriften försöker vi skissa en bild av den utvecklingen och hur den har påverkat samhället.
Läs mer







Makteliten - skillnaderna eskalerar
Den genomsnittliga inkomsten för vd:arna på 50 av de största svenska företagen motsvarar i årets undersökning 69,3 industriarbetarlöner.

En arbetslinje för fler jobb och högre löner
I kongressprojektet Ett helhetsgrepp om arbetsmarknadspolitiken presenterar LO förslag om hur vi kan öka sysselsättningen genom tryggare jobb och ökad jämlikhet. Som avslutande del i en rapportserie presenteras här slutrapporten i projektet.
LOs yttrande regeringens skrivelse om Tillfällig skatt på elproducenters överintäkter
LO avstyrker regeringens förslag om tillfällig skatt på elproducenters överintäkter. Förslaget är alltför tandlöst och behöver skärpas väsentligt.

Ekonomiska utsikter hösten 2022 - i korthet
LO-ekonomerna presenterar sin prognos av den ekonomiska utvecklingen i rapportserien Ekonomiska utsikter. Här hittar du en kortversion av prognosen hösten 2022.

Ekonomiska utsikter hösten 2022
Världsekonomin befinner sig i en mycket turbulent period. Pandemin och den snabba efterföljande återhämtningen tillsammans med Rysslands krig i Ukraina har inneburit en rad chocker för världsekonomin.

Starkare inkomstskydd i pensionssystemet
När pensionssystemet sjösattes skulle den allmänna pensionen bli omkring 60 procent av lönen efter drygt 40 års arbete, men i själva verket visar den sig bli betydligt lägre.

Yrkesutbildning löser matchningsproblemen
Sverige har under många år haft en god arbetsmarknad med stark efterfrågan på arbetskraft. Samtidigt är mer än 300 000 personer inskrivna vid Arbetsförmedlingen.

Obligatorisk a-kassa - ett hot mot en välfungerande arbetsmarknad
En hög facklig organisationsgrad leder till en utjämning av maktobalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det har positiva effekter på löneutveckling och jämlikhet, men även sysselsättningen och produktivitetsutvecklingen.

Aktiv kompetenspolitik för livslångt lärande
Jobb skapas, försvinner och förändras hela tiden. Arbetskraftens omställningsbehov ökar och omställningsförmågan måste därför stärkas.

Ekonomiska utsikter våren 2022
Arbetslösheten biter sig nästa år fast på höga nivåer, enligt LO-ekonomernas senaste konjunkturprognos. Samtidigt sker en global omläggning av finanspolitiken i åtstramande riktning vilket vore fel väg att gå för Sverige nu.

Ekonomiska utsikter i skuggan av Ukrainakriget
I LO-ekonomernas konjunkturprognos Ekonomiska utsikter konstateras att de negativa effekterna på svensk BNP på grund av Ukrainakriget är begränsade.

Makteliten – slår rekord trots pandemin
Maktelitens inkomster i relation till industriarbetarnas löner var år 2020 de högsta som uppmätts på 70 år.

Ekonomiska utsikter hösten 2021
Den svenska ekonomin har återhämtat sig väl efter den kris som följde på pandemins utbrott. Men det finns fortsatt gott om lediga resurser på arbetsmarknaden, lönetrycket i Sverige är måttligt och ekonomin behöver fortsatt understödjas av en expansiv finanspolitik.

Näringspolitiskt program 2020
LOs näringspolitiska program syftar till att skapa fler och bättre jobb. Vi vill som en konstruktiv part medverka till näringslivets utveckling och driver därför på för näringspolitiska insatser, en starkare ekonomi och för samhället viktiga och avgörande investeringar.

Nystart för vanligt folk: Investera i Sverige
Sveriges arbetare har stått i frontlinjen under pandemin och gjort det möjligt att hålla i gång vårt land. Alltför många av LO-förbundens medlemmar har betalt ett högt pris. Att inte kunna jobba hemifrån har medfört högre risk för smitta och större risk för allvarlig sjukdom.

Ekonomiska utsikter våren 2021
Arbetslösheten riskerar att fastna på hög nivå även efter krisen. Nu krävs ett högt tryck i ekonomin, breda utbildningssatsningar och en investeringsledd klimatpolitik. Det visar LO-ekonomernas senaste prognos Ekonomiska utsikter.

Skatter för det 21a århundradet - LOs skattepolicy
Byt jobbskatteavdraget mot ett förvärvsavdrag för vanligt folk och höj kapitalinkomstskatten till 35 procent. Det är några av förslagen från LO för en rättvis skattereform.

Makteliten – håller ställningarna
Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt storföretag motsvarar 60,2 industriarbetarlöner. Det visar LOs årliga granskning av inkomsterna för samhällets maktelit.

LOs förslag på åtgärder för att möta effekterna av covid-19
Sverige präglas av en omfattande smittspridning, hög belastning på vården och ett stort antal avlidna. Många av de yrkesgrupper som LO-förbunden organiserar står i första ledet för att hålla igång samhället.

Ekonomiska utsikter hösten 2020
Den allt snabbare smittspridningen bryter den ekonomiska återhämtningen under fjärde kvartalet. Arbetslösheten når sin topp i vinter och börjar sjunka först under andra kvartalet 2021.

Ojämlikhetens ansikten
I början av 1990-talet följde Majgull Axelsson ett antal låginkomsttagare i rapportserien Orättvisans ansikten. Nu, 30 år senare, följer journalisten Johanna Karlsson upp med tio reportage om ojämlikheten i Sverige.

Bättre bostadsförsörjning
Boverket bedömer att det behöver byggas drygt 64 000 bostäder per år de kommande tio åren för att hänga med i den demografiska utvecklingen.

Skatta oss lyckliga - Idéer för mer rättvisa skatter
Detta är slutrapporten från LO-ekonomernas och Tankesmedjan Tidens skattepolitiska skuggutredning. Syftet är att bidra med idéer och förslag till en framtida skattereform. Rapporten ska inte ses som ett samlat skattepaket, utan som olika idéer på hur skatter kan utformas mer rättvist och hållbart.

Uppdaterad konjunkturprognos från LO-ekonomerna
Under det senaste halvåret har förutsägelser om spridningen och åtgärder för att hantera covid19 varit helt centrala för prognoser om den globala ekonomins utveckling. Även inför hösten 2020 fortsätter covid-19 vara den dominerande faktorn för prognosarbetet.

Skatta eller gråta - om marginalskatternas betydelse för arbetsutbudet
Rapporten är den femte och sista underlagsrapporten i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

Arbetslösheten ”normaliseras” – policyinriktning för att lösa arbetslöshetskrisen
Sverige är mitt i en arbetslöshetskris. Antalet inskrivna arbetslösa har det senaste året ökat med över 100.000 personer samtidigt som omkring 500.000 löntagare är korttidspermitterade. Sverige behöver en sammanhållen arbetsmarknadspolitik.

Skatten och geografin
Rapporten är den fjärde av sammanlagt fem underlagsrapporter i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

Skatten och kapitalet
Rapporten är den tredje av sammanlagt fem underlagsrapporter i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

3:12 Arbete eller kapital?
Rapporten är den andra av sammanlagt fem underlagsrapporter i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

Ekonomiska utsikter våren 2020
De ekonomiska effekterna av coronapandemin har varit dramatiska för den globala ekonomin. USA har den högsta arbetslösheten på 80 år.

Ekonomiska krisutsikter våren 2020
LO-ekonomernas bedömning är att Sverige drabbas av en kraftig ekonomisk nedgång under andra kvartalet. Jämfört med samma period förra året minskar BNP med 14 procent.

En eller flera nivåer av jämviktsarbetslöshet?
Arbetslösheten har bitit sig fast på hög nivå. I den senaste högkonjunkturen var den som lägst 6 procent och har nu vänt upp mot 7 procent.

Räcker 1990-talets verktygslåda för 2020-talets ekonomiska utmaningar?
Vad behöver svensk samhällsekonomi för att vända kris till växande välstånd?

LO presenterar rapporten Makteliten – skillnaderna eskalerar
LOs ordförande Susanna Gideonsson och LO-ekonomen Anna Almqvist presenterar årets upplaga av rapporten Makteliten.

Ett svårt ekonomiskt läge
Vilken bedömning gör LO-ekonomerna i sin senaste konjunkturprognos? Kommentarer av Cecilia Hermansson, Klimatpolitiska rådet och ekonomijournalisten Per Lindvall.

Ekonomiska utsikter hösten 2022
LO-ekonomerna presenterar sin prognos över svensk ekonomi samt kommenterar den förda ekonomiska politiken.

Inte en medalj, men ett system för en anständig pension
Även med ett normallångt arbetsliv får du inte ens hälften av din slutlön i allmän inkomstgrundad pension. Om inget görs kommer det att bli ännu värre. Medverkande: Torbjörn Johansson, LO, Anna Pettersson Westerberg, (M), Anders Ygeman (S).

Mer yrkesutbildning – fler arbetslösa i jobb?
Hur kan de arbetsmarknadspolitiska verktygen bli mer jämställda och träffsäkra? Hur kan fler få en yrkesutbildning som leder till anställning?

LO tar tempen på arbetslivets digitalisering
Hur upplever arbetstagarna ny teknik på arbetet? Tas arbetstagarnas rätt till inflytande och medbestämmande tillvara? Används digitala system för att öka kontrollen över arbetarna?

Ett digitalt samtal om livslångt lärande
Hur kan en undersköterska ta del av det livslånga lärandet? Och hur kan en industriarbetare kompetensutveckla sig när arbetsuppgifterna förändras?