Fråga facket Fråga facket

Politiska initiativ behövs för ökad jämlikhet

Anställningsvillkor Inom Kommunal finns många medlemmar med låga löner som dessutom inte får jobba heltid. Lena-Karin de Carvalho vill se nya politiska initiativ för att öka jämlikheten.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Lena-Karin de Carvalho
Det är skillnad på politik och partipolitik. Foto: Christina Jonsson

Pressad ekonomisk situation

- Sedan finns en del som vill jobba deltid, men min kritik handlar om dem som tvingas till deltid i strid mot de egna önskemålen. Flera av dem kan ha det tufft och får verkligen vända på pengarna, säger Lena-Karin de Carvalho, undersköterska men numera fackligt aktiv på heltid i Skåne.

Lena-Karin de Carvalho menar att alla människor med arbete i Sverige klarar sig hyfsat, det finns inte djup fattigdom som i vissa andra länder. Däremot kan många ha en pressad situation.

- Det handlar om att konstant ha mindre pengar än andra att röra sig med, att kanske inte kunna vara med på den gemensamma julfesten och att tvingas handla den billigaste maten. En del blir också tvungna att ta kortsiktiga lån och kan hamna i en lånefälla.

Särskilt utsatta är ensamstående medlemmar med barn.

- Så länge man är två som delar på kostnaderna för hushållet brukar det gå bra, men efter en separation kan det bli väldigt knapert.

- Sedan beror det på hur personen klarar av att leva på väldigt lite pengar. Där är vi väldigt olika. För en del är det svårt, andra klarar att leva på bara nudlar.

Diskriminering

Lena-Karin de Carvalho säger att det förekommer diskriminering av personer med utlandsklingande namn. Det kan både betyda att det är svårare att få jobb och att det är svårare att komma in på arbetsmarknaden.

- Jag vet att forskningen pekat på diskrimineringen som en faktor, men det är inget som jag upplevt på min egen arbetsplats. Däremot ser jag antydningar till att diskriminering kan förekomma på andra ställen.

- Tongångarna har blivit hårdare i samhället och även på arbetsplatserna. Numera möter jag även välutbildade personer som säger att de ska rösta på SD, så var det inte för några år sedan.

Det är skillnad på politik och partipolitik

Fackföreningsrörelsen måste engagera sig i olika politiska frågor om Sverige ska bli mer jämlikt är självklart för Lena-Karin de Carvalho.

- Men när jag säger det på kurser i Kommunal protesterar många. De tycker inte att facket ska hålla på med politik. Då förklarar jag att det är skillnad på politik och partipolitik. Då brukar jag få med mig de flesta.

- Självklart ska vi driva våra politiska krav. Finns det sedan partier som stödjer vår uppfattning är det förstås bra. Men jag tycker att alla partier borde rycka upp sig. Även Socialdemokraterna är för flata.
Det har inte blivit så stora förbättringar som många hade hoppats.

Politiskativa initiv

Till den som inte vill bry sig om politiken brukar Lena-Karin de Carvalho också peka på en rad politiska beslut som förbättrat villkoren i arbetslivet.

- Som de stora lagarna, Las Arbetsmiljölagen och MBL.

De tidigare politiska reformerna räcker samtidigt inte. Lena-Karin de Carvalho vill se nya politiska initiativ. Det behövs för att öka jämlikheten, menar hon.

- Det handlar bland annat om en barnomsorg som är öppen alla tider på dygnet, regler som skapar en ännu bättre arbetsmiljö och rätten att få arbeta heltid.

Läs om kongressrapportens huvudområden.

Läs kongressrapporten Vägen till full sysselsättning och rättvisar löner.

Läs LO-aktuellt Tema: Kongress 2016 Alla vinner på jämlikhet.  

Mats Wingborg