Politiska beslut bakom fattigdomen
- Vi är trötta på att olika grupper ställs emot varandra i debatten. Det är inte på grund av flyktingmottagandet och invandringen som sjuka, arbetslösa och pensionärer drabbats av otrygghet och fattigdom. Det beror på helt andra politiska beslut, säger Lisbeth Forsberg.
Växande klyftor
Lisbeth är förskollärare och bor i Mjölby med sin familj. Hon har en allvarlig ryggskada och har gått in och ut i olika rehabiliteringsåtgärder i tio år. I november 2010 blev hon utförsäkrad. Till sist fick hon hel sjukersättning. Numera är hon hemma på dagarna och ägnar sin kraft åt Solrosorna.
- Det är vi med svag ekonomi som tagit Sverige genom krisen. Vi har fått betala de fem jobbskatteavdragen, men också rut- och rotavdragen. Vi har fått sämre och otryggare ersättningar. Det har gett större klyftor i samhället. Det kan man inte skylla på invandrarna, säger hon.
Det handlar om fördelningspolitik
Hon anser att de lågavlönade blivit lurade. De som är friska har fått mer i plånboken, men fått betala detta med en sämre löneutveckling och sämre trygghet när de blir sjuka, arbetslösa och gamla. Hon har kollat fakta och funnit att den borgerliga regeringen på sju år tog 314 miljarder från enbart sjukförsäkringen till sina olika skattesänkningar.
- Det är den här politiken som är roten till det onda, inte flyktingarna. Det handlar om fördelningspolitik och skattepolitik.
SD är löntagarfientliga
Lisbeth tycker det är viktigt att vara saklig i debatten och ta reda på fakta.
- Granska vad politikerna gör. Prata inte bara invandring med SD. Kolla vad de gör i riksdagen. De har röstat emot nollvisionen om dödsolyckor, de är mot bättre företagshälsovård, de är mot bättre arbetsskadeförsäkring, de vill behålla visstidsanställningarna.
S-reformer går åt rätt håll
Nu är det en ny regering. Utförsäkringarna från sjukförsäkringen slopas i februari och en höjning av a-kasseersättningen har nyligen skett.
- Vi är glada, vi har nått vårt mål att få bort utförsäkringarna. Men vi är inte nöjda. Vi vill se en bra rehabilitering som fungerar för varje individ. Nu ser vi chansen att nå dit, säger solrosen Lisbeth Forsberg.
Läs mer:
Tidigare intervju med Lisbeth Forsberg
Anna Holmgren Pefoto