Fråga facket Fråga facket

Therese Guovelins appell till stöd för Ukraina

Internationellt Vid en manifestation på Sergels Torg höll LOs vice ordförande Therese Guovelin en appell till stöd för Ukrainas rätt till självständighet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Den globala fackliga rörelsen stödjer, och kommer att fortsätta stödja, våra systerorganisationer i Ukraina, säger LOs vice ordförande Therese Guovelin.

DET TALADE ORDET GÄLLER

Kamrater!

Landsorganisationen i Sverige fördömer, på starkast möjliga sätt, Rysslands invasion i Ukraina.

Vi står bestämt upp för Ukrainas rätt till självbestämmande. Och det gör vi tillsammans, i djupaste solidaritet med våra fackliga kamrater, i Sverige och i världen.

I natt har Kiev attackerats svårt. Man befarar att staden kan falla i dag. Trots bilderna, trots rapporterna är det svårt att ta in. Att det som inte får ske, det sker.

Det finns en, endast en, ansvarig för detta: Rysslands president Vladimir Putin. Det är han, som i strid mot FN-stadgan, invaderar ett fritt och demokratiskt grannland. Han som bryter mot internationell rätt. Det ryska folket har inte bett om ett krig mot sina grannar. Tvärtom är också det ryska folket förtryckt och förföljt av Putins regim. Särskilt utsatta är fackligt aktiva.

LO, tillsammans med våra fackliga kamrater i Sverige och världen, kräver att Putin omedelbart: avbryter aggressionen, går tillbaka till förhandlingsbordet och respekterar Minskavtalet som tecknades i FN:s säkerhetsråd!

För sex år sedan besökte jag Kiev tillsammans med Europafacket. Vi var där för att hjälpa ukrainska arbetare, i deras kamp för att organisera sig. Och för att, med insamlade medel, bidra i återuppbyggnaden av ett fackligt hus, som hade raserats i Majdan-förstörelsen ett drygt år tidigare.

Den svenska fackföreningsrörelsen har varit djupt involverad i demokratiseringen av Ukraina. Djupt involverad. Vi är många som står här i dag, som länge arbetat för det ukrainska folkets rätt till frihet, och för de ukrainska arbetarnas rätt att organisera sig. Så det är knappast bara jag som står här förkrossad.

Då, för sex år sedan och 1,5 år efter massakern på Majdan, då trodde jag att vi byggde något nytt och bestående. Att vi var med och lyfte en gryende demokrati, som skulle få ta fart, lyfta, och flyga.

Jag trodde aldrig att vi bara några år senare, skulle ha anledning att återigen starta insamlingar, för det ukrainska folkets framtid. Med det gör vi. Och vi gör det utan att klaga. Vi gör det i den fasta övertygelsen att tillsammans är vi starka. Över nationsgränser. Internationellt.

För arbetarrörelsen är en solidaritetsrörelse. Det betyder att vi alltid, i tanke och ord – men också i handling – står upp för våra kamrater. Alltid. Och på de sätt som krävs.

En liten, men viktig, sak kan du göra redan nu: Om du har en slant över, skänk den i dag till Palmecentrets solidaritetsfond. Och märk din gåva med ”Ukraina”. LO skänker i dag 250 000 kronor.

Kamrater,

När det mörknar, och blir nattsvart, får vi inte låta oss skrämmas eller förlamas. När våra kamrater angrips på de mest fasansfulla sätt, måste vi orka se och handla därefter.

Den globala fackliga rörelsen stödjer, och kommer att fortsätta stödja, våra systerorganisationer i Ukraina. Ukrainas rätt till suveränitet och demokrati, är nu också vårt uppdrag.

Våra kamrater i Ukraina har en enda önskan: att få leva i fred, jämlikhet och demokrati. Det är vårt uppdrag nu. Och vi överger ingen.

Tack för ordet.