Fråga facket Fråga facket

Vi måste bli fler, både i facket och i partiet

Välfärd Vi tänker fortsätta att stå upp för våra medlemmars intressen, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson med anledning av den senaste tidens händelser i turerna kring regeringsbildningen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Vår uppgift är alltid att först och främst företräda våra medlemmars intressen och det ska vi fortsätta att göra, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

På medlemmarnas sida i första hand

- Från LOs sida måste vi givetvis våga säga att vi inte håller med om stora delar av den politik som Socialdemokraterna nu tvingas föra. Vi förstår att partiet behöver kompromissa, men LO har inget besvärligt parlamentariskt läge att ta hänsyn till. Vår uppgift är alltid att först och främst företräda våra medlemmars intressen och det ska vi fortsätta att göra.

Det säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L, som nu ser ut att bli verklighet. Han menar att uppgörelsen innehåller mycket som går i fel riktning. Skatteförändringarna gynnar ensidigt de som har det gott ställt och skrivningarna om arbetsrätten är oroande.

- Enligt uppgörelsen får dock parterna en chans att förhandla sig fram till en bra balans i arbetsrätten och på så sätt hålla politikerna borta. Det vore ett styrkebesked för den svenska modellen. I de förhandlingarna kommer vi givetvis att stå upp för våra medlemmars rätt till trygga jobb. Där kommer vi aldrig att vika ner oss, säger LOs ordförande.

Flera bra förslag i uppgörelsen

Samtidigt vill LOs ordförande peka på flera bra delar i uppgörelsen.

- Vi får mer resurser till kommuner och landsting, fortsatt investeringsstöd för hyresrätter och en familjevecka som gör att fler LO-medlemmar har möjlighet att vara hemma med sina barn. Det utlovas också satsningar på utbildning och klimatåtgärder. Inget av detta skulle finnas med i en överenskommelse där M, KD och SD dikterar villkoren. Ibland tvingas man välja mellan två dåliga ting. Och eftersom alternativet till den här uppgörelsen hade varit en M-ledd regering med stöd av SD är ändå den här uppgörelsen det minst dåliga.

Den anständiga borgerligheten

Karl-Petter Thorwaldsson tycker också att uppgörelsen bör ses i ett europeiskt perspektiv.En överenskommelse mellan S, MP och två anständiga borgerliga partier innebär att ett främlingsfientligt part med nazistiska rötter hålls borta från makten.

- Om vi ser ut över Europa, där många partier har tagit in främlingsfientliga krafter som en del av beslutsunderlaget, då ser vi att den anständiga borgerligheten i Sverige nu gör ett avgörande vägval. Signalen över världen av den här överenskommelsen är jättestor: vi tänker inte basera en svensk regering på ett främlingsfientligt parti.

Karl-Petter Thorwaldsson tvingas dock konstatera att mycket av våra krav i den fackliga valrörelsen inte finns med i uppgörelsen.

- Men vi gick också till val på att vi vill ha en fortsatt S-ledd regering med Stefan Löfven som statsminister, och det får vi med den här uppgörelsen. Samtidigt håller vi ett främlingsfientligt parti med rötter i nazismen borta från inflytande.

Bedriva intensivt fackligt och politiskt arbete

Under den närmaste tiden är det enligt Karl-Petter Thorwaldsson viktigast att bedriva intensivt fackligt och politiskt arbete.

- Vi kommer självklart att fortsätta att driva de krav som LO-kongressen gett oss i uppdrag att driva. Och det enda sättet att rädda arbetarrörelsen från att behöva gå med på den här sortens eftergifter i framtiden är att vi växer och blir fler, både i facket och i partiet. Det finns inget annat sätt.