Facket direkt facketdirekt.nu

Therese Guovelin, förste vice ordförande

Therese Guovelin vill minska klyftorna i samhället och tycker att kampen för jämställdhet måste omfatta alla områden. Ökad jämlikhet är vår viktigaste framtidsfråga, menar hon.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Klass och kön

Therese Guovelins portfölj innehåller flera viktiga områden. Therese kommer bland annat att ansvara för organisationens arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Hon kommer också att ansvara för LOs arbete för ökad jämlikhet som ska pågå fram till nästa kongress. 

- Det är ett stort problem att klyftorna ökar så snabbt i Sverige. Jag välkomnar beslutet från LO-kongressen att satsa på jämlikhet. Jag vill att vi tar fram skarpa förslag som får betydelse för våra medlemmar i deras vardag.

- Jag kommer att fokusera på klass och kön som en viktig del av jämlikhetsarbetet. LO behöver, tillsammans med förbunden, jobba hårdare med att lyfta kvinnor. Jag är övertygad om att jämställdhetsarbetet måste genomsyra allt vi gör.

Skolan och livslångt lärande

En god och likvärdig skola är varje barns rättighet, menar Therese Guovelin.

- Vi har ett tydligt mandat från kongressen att se över finansieringen av skolan och arbeta för att alla barn ska få en bra start i livet.

- Yrkesutbildningen är en annan central fråga. Idag har vi problem med matchningen på arbetsmarknaden och stora grupper behöver utveckla sina kunskaper för att kunna ta de jobb som finns. Det är en viktig utmaning för LO.

Betydelsen av facklig-politisk samverkan

- Jag är så glad att det facklig-politiska arbetet ligger på mitt bord. En s-ledd regering är målet men vi måste sikta högre än så. Vi måste kämpa för ett annat parlamentariskt läge efter valet 2018. Det är då vi verkligen kan få genomslag för vårt politiska påverkansarbete.

Kort om Therese

Therese Guovelin

Senaste jobbet: Förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket (HRF)

Familj: Gift med Eva, ett bonusbarn

Bor: Bostadsrätt i Liljeholmen

Fritidsintresse: Under maj-oktober åker jag gärna båt. Läser gärna kvinnliga kriminalförfattare och tycker om att resa.

Mina drivkrafter: Jag brinner för rättvisa och jämlikhet. Min drivkraft är att vara med och bidra till ökad jämlikhet och mer rättvisa.

Fredagkväll: Lagar gärna mat med familj och vänner

Äter helst: Fisk och skaldjur

Dricker helst: Vatten eller en god IPA

Facebook